ZIN in maatschappelijk verantwoord ondernemen

De natuur hoort bij ZIN en wij horen bij de natuur. De natuur is voor ons belangrijk, we willen er dan ook optimaal gebruik van maken door haar te integreren binnen onze accommodatie. We willen niet dat de schoonheid van de natuur te veel wordt belast en we proberen onze impact en die van onze gasten dan ook tot een minimum te reduceren.

Om een goede basis te leggen hanteren wij bij ZIN een duurzaam inkoopbeleid. We kiezen zoveel mogelijk voor producten die uitgaan van het Cradle to Cradle principe of op zijn minst recyclebaar zijn. We selecteren producten op basis van de biologische aard en geven onze voorkeur aan lokale leveranciers. Daarnaast zijn we bezig om onze verlichting, waar deze aan vernieuwing toe zijn, te vervangen met LED verlichting. De maaltijden die u bij ons krijgt zijn met passie bereid met 100% biologische ingrediënten en het liefst ook nog eens streekgebonden. Dit proeft u zeker terug in de originele gerechten. Tijdens de lunch komt u ook een aantal Fair Trade producten tegen die door een eerlijke handel voor u op tafel staan. Genoeg drinkwater is niet voor iedereen vanzelfsprekend, er wordt door ons dan ook zorgvuldig mee om gegaan. Alle vertrekken met watervoorzieningen zijn dusdanig afgesteld dat verspilling wordt geminimaliseerd zonder dat het ten koste gaat van de kwaliteit. Afval wordt gescheiden ingezameld en papierverbruik geminimaliseerd. Daarnaast maken wij intern en extern gebruik van gerecycled papier

Groen = Goud waard bij ZIN, om onze verantwoordelijkheid te tonen hebben we ons laten certificeren voor Green Key. Hierbij hebben we het hoogst haalbare niveau, goud.


Duurzaam gebouw

In 1998 werd gestart met de verbouwing van het oude klooster. Hierbij is zoveel mogelijk rekening gehouden met het milieu. Oude materialen die vrijkwamen zijn opnieuw gebruikt, Cradle to Cradle. Zo heeft kunstenaar Frank Havermans een prachtige, maar ook praktische kast gebouwd van het sloophout dat is vrijgekomen. Voor het gebruik van nieuw hout is gekozen voor bamboehout. Bamboehout groeit na de kap weer snel aan in tegenstelling tot de kap van bomen en is daarom een duurzaam alternatief.

Het klooster heeft geen aansluiting op het riool, maar 2 helofytenfilters die het water zuiveren. Een helofytenfilter wordt gebruikt om afvalwater te zuiveren tot een kwaliteit die onschadelijk is voor het milieu. De helofytenfilter kan worden vergeleken met een moerasje, een met zand, grind en helofyten zoals riet en lisdodde gevulde plas. De planten in helofytenfilters leveren zelf niet de grootste bijdrage aan de zuivering, dit gebeurt eigenlijk voornamelijk door de bacteriën die in de bodem leven. De planten zorgen wel in hoge mate voor een goed leefklimaat voor die bacteriën.

ZIN-team

We zijn niet alleen milieubewust maar ook maatschappelijk betrokken. Vanaf de start van ZIN wordt het merendeel van het huishouden verzorgd door collega’s met een beperking. Zij brengen koffie en thee rond, dekken de tafels, doen de afwas, maken de kamers schoon, boenen de gangen, ontvangen gasten, et cetera. Hun werklust en openheid werken zeer aanstekelijk.

Het ZIN-team maakt een integraal onderdeel uit van de werkgemeenschap van ZIN, omdat ook zij binnen de grenzen van hun mogelijkheden worden aangesproken het beste te geven. Met hen worden functioneringsgesprekken gevoerd en zij volgen cursussen om zich professioneel en persoonlijk verder te ontwikkelen. Het ZIN-team bestaat uit: Paula, Maurice, Debbie, Philippa, Anouk, Paul, Wilma, Hans, Denise, Patrick, Vera, Cefanga, Maik, Marieke.

Het ZIN-team wordt zeer vakkundig begeleid door agogisch werkers: Anneke Pijnenburg, Judith van Bakel, Yvonne en Mathie. Daarvoor is ZIN een samenwerkingsverband aangegaan met Cello.

Ruimte voor ontwikkeling

Bij kloosterhotel ZIN vinden we het belangrijk dat iedereen de ruimte krijgt om te groeien. Dit geldt voor onze gasten, leveranciers en natuurlijk voor onze medewerkers. Daarnaast dragen we graag iets bij aan onze omgeving en staan we altijd open voor scholieren die binnen onze organisatie kennis op willen doen. Of het nu gaat om een meewerk stage, snuffel stage of afstudeer opdracht, op verschillende projecten proberen wij diverse studenten in te zetten. ZIN in een stageplaats? Neem dan contact op via welkom@kloosterhotelzin.nl.

De leverancier

Genieten hoort bij het leven, maar wel op een bewuste wijze. Daarom onze keuze voor Peeze koffie, een (h)eerlijke koffie gemaakt met respect voor de wereld om ons heen. De hoogwaardige kwaliteitsbonen zijn biologisch geteeld en ingekocht voor een eerlijke prijs bij de koffieboer. 100% klimaatneutraal productieproces en verpakt in aluminiumvrije verpakkingen. Elke koffieboon levert bovendien een bijdrage aan de Peeze Foundation. Een kopje koffie om van te genieten dus en waarmee u een bijdrage levert aan een beter milieu en een duurzame wereld.