Wintersalade met grove broodcroutons, geroosterde gemarineerde bietjes en basilicumdressing (4 personen)

door Kim Vernooij

wat heb je nodig

- 400 gram rode bieten
- scheutje olijfolie
- zeezout en peper naar smaak
- 2 eetlepels balsamicoazijn
- 2 eetlepels agavesiroop
- restjes oud (stok)brood
- handje verse basilicum
- sap van 1 citroen
- 1 eetlepel honing
- 1 eetlepel mosterd
- 50 ml zonnebloemolie
- half uitje of 1 sjalotje
- +/_ 100 gram gewassen winterpostelein of rucola, of een mixje

hoe maak je het

* Verwarm de oven voor op 200 graden. Schil ondertussen je bieten, snijd ze in partjes, verdeel er de olijfolie over en meng ze goed door elkaar. Verdeel ze over een bakplaat en bestrooi met zeezout en peper naar smaak.
* Rooster de bietjes ongeveer 25 a 30 minuten. Meng dan de balsamicoazijn met de agavesiroop en schep goed door de bietjes. Rooster ze vervolgens nog eens 10 minuten. Laat ze enigszins afkoelen.
* Scheur het (liefst oude) brood in grove stukken. Besprenkel met wat olijfolie en hussel stevig door elkaar. Rooster in 10 minuten in de al warme oven.
* Maak de dressing in een keukenmachine of met een staafmixer: doe de ui, basilicum, citroensap, honing en mosterd bij elkaar in de mixer en giet druppelsgewijs al mixend de zonnebloemolie erbij tot de dressing een mooie romige emulsie wordt.
* Mix in een kom de sla met de croutons en de basilicumdressing.
* verdeel je snoepbietjes erover, mmm….

Fijne dagen, onthaast, geniet!