« terug

Stil worden | Mindfulness en zijn westerse oorsprong

door Giotto Cultuurprojecten

Keer terug naar je cel en ga zitten, en de cel zal je alles leren

– Abt Mozes

Mindfulness staat zeer in de belangstelling. Beoefenen ervan lijkt te kunnen leiden tot verminderen van stress, versterken van het immuun-systeem en beter omgaan met emoties. Mindfulness gaat over aandacht en onderscheidingsvermogen. Het houdt zich bezig met het richten van de aandacht en het ontwikkelen van een open accepterende houding tegenover gedachten, gevoelens en lichamelijke reacties. 

Meestal zoekt men de oorsprong van mindfulnessmeditatie in de boeddhistische traditie, maar inspirerende varianten van de training van aandacht, inzicht en contemplatie die naadloos aansluiten bij onze cultuur zijn te vinden bij de oorsprong van de christelijke traditie. Onder meer bij de wijze woestijnvaders en woestijnmoeders uit de 4e en 5e eeuw. Zij hebben zichzelf in de stilte leren kennen en een diep inzicht gekregen in de menselijke aard. Met hun oefeningen werkten ze aan stil worden en ontwikkelden een stabiele geest, onderscheidingsvermogen en compassie. 

Deze drie dagen staat onze innerlijke weg en de stilte centraal. We gaan de stilte in en ervaren hoe de woestijnvaders en woestijnmoeders omgingen met hun gedachten, gevoelens, behoeften en hartstochten. Wat zij deden om hun negatieve denkpatronen op het spoor te komen. En welke methoden zij ontwikkeld hebben om gedachten in ons te vormen die leiden naar een gezond leven, naar in verbinding met jezelf blijven, naar het leven voluit leven, actief en wakker. Tijdens deze retraite gaan we aan de slag met hun oefenmethoden en combineren deze met de hedendaagse wetenschap en oefenpraktijk van mindfulness.

Vandaag is voor steeds meer mensen mindfulnessmeditatie een goede aanvulling op andere manieren om je welzijn en gezondheid te bevorderen, zoals beweging en gezonde voeding. Kom het ervaren tijdens deze drie dagen en zie wat het je kan brengen. Overigens zit het met die gezonde voeding en beweging ook wel goed bij deze retraite in Kloosterhotel ZIN.

Programma

Het programma biedt gelegenheid aan het volgende te werken:

  • Tot innerlijke rust komen en je lichamelijk en geestelijk opladen
  • Inzicht in de werking van gedachten, emoties en lichamelijke gewaarwordingen
  • Het leren richten en vasthouden van aandacht en werken aan een stabiele geest
  • Het praktiseren van meditatie en reflectie oefeningen in je dagelijks leven
  • Het ervaren van de beproefde methoden van de woestijnvaders en woestijnmoeders gecombineerd met de eigentijdse inzichten van mindfulness voor meer kwaliteit van leven

Aanpak

We benutten een verscheidenheid aan werkvormen rondom stilte, meditatie, inspiratie en reflectie. De methoden combineren de eeuwenoude levenswijsheid van de woestijnvaders en -moeders met de hedendaagse wetenschap en oefenpraktijk van mindfulness. Dat alles vertaald naar leven en werken in onze eigen context.

Dagritme

7.45 uur  Ochtendmeditatie (Lauden)
8.15 uur  Ontbijt in de refter
9.00 uur – 12.30 uur Programma
12.30 uur Lunch in de refter, gelegenheid te wandelen
14.00 uur – 17.00 uur Programma
17.30 uur Muziekmeditatie (Vespers)
18.00 uur Diner in de refter
19.00 uur koffie in de huiskamer
19.30 uur Individuele reflectie
20.30 uur Gezamenlijke reflectie en ontmoeting in de huiskamer
22.00 uur Stilte

Op vrijdag is de aankomst om 9.30 uur en starten we om 10.00 uur met het programma. Op zondag is het vertrek na afsluiting van het programma om 17.00 uur. 

Begeleiding

Yvonne Nieuwenhuijs is historicus, praktisch filosoof, (mindfulness)trainer, en oprichter van Giotto Cultuurprojecten. Zij ontwikkelt en begeleidt bezinningsprogramma’s en trainingen leiderschap en heroriëntatie van werk en leven in Nederland en in Umbrië. Sinds 2004 begeleidt zij bezinningsprogramma’s geïnspireerd op de Regel van Benedictus i.s.m. benedictijner monniken die leven waar Benedictus opgroeide in Norcia  (Umbrië). Haar boek daarover Benedictijns leiderschap. De Regel van Benedictus als inspiratiebron is in augustus 2012 verschenen. Zie ook www.giottocp.com.

Gastvrijheid in en om het kloosterhotel

Een belangrijke meerwaarde van dit programma is de locatie waar we verblijven: kloosterhotel ZIN in Vught. Gastvrijheid is hier een belangrijk uitgangspunt. De koks bereiden dagelijks met liefde pure en smakelijke maaltijden. De vitale sfeer en moderne vormgeving in het eeuwenoude klooster zorgen voor een inspirerende omgeving waar je op adem kunt komen en nieuwe inspiratie op kunt doen. Je eigen kamer is eenvoudig en modern, gericht op comfort en rust. Elke kamer heeft een eigen douche en toilet en een tafeltje voor persoonlijke reflectie.

De ligging op een 7 hectare groot landgoed draagt bij aan het bezinningsprogramma en biedt gelegenheid ook buiten te verblijven en wandelingen te maken. Het dagritme zorgt voor rust en regelmaat en ondersteunt het programma. 

Inschrijven

U kunt zich aanmelden via het inschrijfformulier.

Bij inschrijving ontvangt u de factuur voor een aanbetaling van € 100 met de vraag het restbedrag 4 weken voor aanvang van de activiteit te betalen. Bij annulering tot 4 weken voor aanvang betaalt u alleen de aanbetaling van € 100. Bij annulering daarna betaalt u het gehele bedrag.