« terug

Inspiratiedag | Kunst en spiritualiteit

i.s.m. bkkc | brabants kenniscentrum kunst en cultuur

 

Kunst als toevluchtsoord voor het geestelijke verlangen van de moderne mens naar spiritualiteit. Kunst kan voorbij gaan aan het denken, en kan je direct raken in je hart en ziel. Het is soms de enige toegang tot het onzegbare. Een dag vol inspirerende lezingen en workshops over de rol van kunst in zingeving en spiritualiteit.

programma - dagvoorzitter Corrie van der Veen

10.00 uur ontvangst met koffie en thee

10.30 uur lezingen door:

  • Dr. Charles van Leeuwen, docent Universiteit Maastricht, publiceert op het raakvlak van literatuur, spiritualiteit en kunst
  • Berthe van Soest, theologe en opdrachtgever Protestantse Gemeente Breda
  • Gijs Frieling, kunstenaar, muralist

muziek: Marc van Roon, kunstenaar en uitvoerend musicus (piano)

12.30 uur lunch en bezoek aan het Atelier van ZIN en kunstcollectie

14.00 uur workshopprogramma: kies drie workshops uit onderstaand aanbod:

Ewoud van Rijn: The White Dress
Ewoud van Rijn onderzoekt de culturele dimensies van hedendaagse spiritualiteit door te kijken naar de manier waarop het overlapt met de hedendaagse kunstpraktijk. Via een Research-Play-Ritual-ruimte en zijn verhalen-vertel-spel “The White Dress’ maakt hij de ruimte van de verbeelding tot een publieke ruimte, die samen met het publiek in kaart wordt gebracht.
 
Lian Waas: De Luisterkast
Wees welkom in "de luisterkast", waar je bij mij, Lian Waas, je hart kunt luchten. Ik ben er voor je met al mijn aandacht, zonder oordeel en zonder inmenging van woorden. Ervaar hoe in de veilige bakstenen binnenwereld van de kast, de kloktijd vergeten wordt, de stilte komt en je je eigen waarheid uitspreekt.

Nelleke de Laat: De Zoete Moeder
Geboren vertelster Nelleke de Laat gaat in gesprek met Frater Wim Verschuren over haar visie op kunst en spiritualiteit en het project Allemantel voor Maria in de St. Jan.

Frank Eerhart: Poëzieworkshop
Frank Eerhart is de mede-oprichter van PLINT, schrijver, dichter en beeldend kunstenaar. Hij is lid van de kunstcommissie van ZIN en zal deze dag poëzie en spiritualiteit nader tot je brengen in 40 minuten.

Jeroen de Leijer: De Kenjezelf Kit
De Kenjezelf Kit bevat 48 intuïtief getekende kaarten en biedt de mogelijkheid om middels zelfreflectie de onbestemde momenten in het leven te duiden zonder daarbij het moment in te vullen. Neem even tijd voor jezelf met een kop kamillethee en heroriënteer je. Schrijf in voor een persoonlijke ‘lezing’ van de kaarten. Laat je leiden door de afbeeldingen en ontdek allerlei dingen over jezelf.

Gijs Assmann: A culture of happiness
Gijs Assmann is beeldhouwer, aquarellist. Hij is geïnteresseerd in praktisch engagement en het daadwerkelijk belijden van overtuigingen in de praktijk. Referenties daarbij zijn Moderne Devotie (een religieuze vernieuwingsbeweging in de late Middeleeuwen) en de Situationist International, een internationale kunstzinnig-politieke beweging uit de late jaren ’60. In een workshop worden persoonlijke dromen en verlangens van deelnemers aan de workshop in kaart gebracht en gevisualiseerd in de traditie van ex voto.

Film
Verrassend filmprogramma met o.a. Piëta van Erzsébet Baerveldt uit de collectie van het Museum voor Religieuze kunst Uden. 

expositie

Deze inspiratiedag is gekoppeld aan de expositie De Geest uit de Fles, die bij bkkc te zien is van 1 november 2015 t/m 17 januari 2016. Wim Verschuuren opende de expositie op 1 november bij bkkc. lees hier de speech